Toerisme in EXLOO, ontdek hieronder de mogelijkheden van Toerisme in EXLOO.

Exloo Toeristen Informatie


Exloo is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn, op de Hondsrug. Exloo telde (volgens informatie van de gemeente Borger-Odoorn) op 1 januari 2007 1767 inwoners (869 mannen en 898 vrouwen). In het dorp staat het gemeentehuis van de gemeente, hoewel het niet het grootste dorp is in de gemeente Borger-Odoorn is Exloo dus wel de hoofdplaats.Exloo is een karakteristiek esdorp op de Drentse zandgronden, inmiddels uitgebreid met enkele nieuwbouwwijken, dat tegenwoordig veel toeristen trekt. Enkele attracties zijn Kabouterland, een kinderdierenpark, en het Cultuurhistorisch Museum Bebinghehoes. Daarnaast worden door de Vereniging Dorpsbelangen Exloo diverse activiteiten georganiseerd. De twee belangrijkste zijn het Schaapsscheerdersfeest met het Nederlands kampioenschap ambachtelijk schaapscheren, en het Festival van Oude Ambachten.

Exloo heeft diverse voorzieningen, waaronder een openbare basisschool, sportvelden, een manege, een zwembad, een VVV-kantoor, een supermarkt en verscheidene winkels en horecagelegenheden. In de buurt van het dorp bevindt zich bungalowpark de Hunzebergen.

Het landschap rond Exloo kenmerkt zich door essen, bossen (Boswachterijen Exloo en Odoorn, Hunzebos), heide (Molenveld) en veen (Zoersche Landen).
Sinds 2005 wordt er bij Exloo gebouwd aan een zogenaamd LOFAR. Dit is een nieuw type radiotelescoop die uiteindelijk zal bestaan uit zo'n 25000 kleine antennes in Nederland en Duitsland. Bij Exloo is inmiddels een testveld gerealiseerd.

De Geschiedenis van Exloo

De naam Exloo duidt op de vroegere aanwezigheid van bos in het gebied. De naam van het dorp is waarschijnlijk ontstaan uit de Oud-Saksische woorden ek (eik) en loo (bos). Hoewel Odoorn het centrum was van het kerspel waartoe ook Exloo en Valthe behoorden was Exloo lange tijd qua inwonertal het belangrijkste dorp van de gemeente Odoorn. Exloo  telde in 1612 112 inwoners, tegen Odoorn 92 en Valthe 61. Toen de ontginning van de Exloër- en Valthervenen startte, werd het dorp al snel overvleugeld door Tweede Exloërmond en vooral Valthermond.

Veel Drentse zanddorpen werden vroeger geteisterd door grote dorpsbranden. Ook Exloo ontkwam daar niet aan: in 1884 brandden achttien woningen in het dorp volledig af. Ook het gemeentehuis, dat in 1870 verhuisd werd van Odoorn naar Exloo en ondergebracht was in logement Bussemaker, viel ten prooi aan de vlammenzee. Daarvoor zetelde het zowel in Valthe als in Odoorn in een deel van een boerderij.

Aan het begin van de twintigste eeuw kreeg ook Exloo een halteplaats aan de spoorlijn Emmen-Gasselternijveen van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij. In die tijd werd ook gediscussieerd over de plaats waar het gemeentehuis van Odoorn moest komen. Bussemaker kreeg het voor elkaar dat het gemeentehuis in Exloo bleef door de daarvoor benodigde grond aan de gemeente te schenken. De inwoners van Tweede Exloërmond, die hard hadden gestreden voor een gemeentehuis in hun dorp, waren niet blij met deze beslissing. In 1943 werd het gemeentehuis in Exloo opnieuw getroffen door brand. Door het in brand steken van het gemeentehuis probeerde het verzet het bevolkingsregister te vernietigen, hetgeen overigens niet lukte.

 

 Schrijf hier uw reactie over deze plaats en win een Hotel Arrangement


Mooie andere plaatsen zijn:


EXLOO Exloo provincie Drenthe gemeente Borger-Odoorn Hondsrug telde informatie Borger-Odoorn) januari inwoners mannen vrouwen) staat gemeentehuis hoewel grootste is Exloo hoofdplaats karakteristiek esdorp Drentse zandgronden inmiddels uitgebreid enkele nieuwbouwwijken tegenwoordig toeristen trekt Enkele attracties Kabouterland kinderdierenpark Cultuurhistorisch Museum Bebinghehoes Daarnaast worden Vereniging Dorpsbelangen diverse activiteiten georganiseerd belangrijkste Schaapsscheerdersfeest Nederlands kampioenschap ambachtelijk schaapscheren Festival Ambachten Exloo heeft voorzieningen waaronder openbare basisschool sportvelden manege zwembad VVV-kantoor supermarkt verscheidene winkels horecagelegenheden buurt bevindt bungalowpark Hunzebergen Het landschap kenmerkt essen bossen Odoorn Hunzebos) heide Landen) Sinds wordt gebouwd zogenaamd LOFAR nieuw radiotelescoop uiteindelijk bestaan kleine antennes Nederland Duitsland testveld gerealiseerd De Geschiedenis Exloo De duidt vroegere aanwezigheid gebied waarschijnlijk ontstaan Oud-Saksische woorden Hoewel centrum kerspel waartoe Valthe behoorden lange inwonertal Odoorn Exloo tegen ontginning Exloër- Valthervenen startte overvleugeld Tweede Exloërmond vooral Valthermond Veel zanddorpen werden vroeger geteisterd grote dorpsbranden ontkwam brandden achttien woningen volledig verhuisd ondergebracht logement Bussemaker prooi vlammenzee Daarvoor zetelde zowel boerderij Aan begin twintigste kreeg halteplaats spoorlijn Emmen-Gasselternijveen Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij gediscussieerd plaats moest komen elkaar bleef daarvoor benodigde grond schenken hadden gestreden waren beslissing opnieuw getroffen brand steken probeerde verzet bevolkingsregister vernietigen hetgeen overigens lukte