Toerisme in BILTHOVEN, ontdek hieronder de mogelijkheden van Toerisme in BILTHOVEN.

Bilthoven, Informatie over Bilthoven


Bilthoven is een van de zes dorpen in de Nederlandse gemeente De Bilt (provincie Utrecht). Op 1 januari 2006 had Bilthoven 21.984 inwoners.Geschiedenis van Bilthoven
De geschiedenis van Bilthoven gaat terug tot 20 augustus 1863, toen de spoorlijn Utrecht - Amersfoort in gebruik werd genomen en bij de kruising van de spoorlijn met de Soestdijkseweg een station werd geplaatst.

Het nieuwe station werd Station De Bilt genoemd, hoewel het op een halfuur lopen van De Bilt lag. Pas omstreeks 1900 verschenen de eerste villa's rond het nieuwe station. Als gevolg van deze spoorverbinding met De Bilt en het feit dat de grond relatief goedkoop was, nam het aantal villa's rond het station na 1900 snel toe. Bilthoven dat hierdoor langzaamaan ontstond, werd aangeduid met de naam De Bilt -Station. Deze naam bleek echter voor verwarring te zorgen. Mensen die in De Bilt op bezoek wilden gaan, bleken regelmatig de trein naar Station De Bilt te nemen en omgekeerd namen mensen die in De Bilt -Station wilden zijn vaak in Utrecht de tram naar De Bilt .

Om deze reden werd in 1917 besloten de naam van het nieuwe dorp Bilthoven te wijzigen. Tijdens een raadsvergadering op 23 mei 1917 werden diverse namen voorgesteld, waaronder De Bilt -Buiten, Biltwijk en De Leyen. Uiteindelijk werd gekozen voor de naam Biltsche Duinen. Deze naam stuitte echter op bezwaar van de Spoorwegen. Daarom werd op 11 oktober 1917 een nieuwe raadsvergadering aan de naamgeving van het dorp gewijd. In deze nieuwe raadsvergadering werden wederom diverse namen besproken, zoals Leyenhoven, De Bilt -Hoog en Bilthof. Een meerderheid van de raad ging uiteindelijk akkoord met de naam Bilthoven, voorgesteld door het raadslid Melchior.

Van Bilthoven-Noord was in die tijd nog geen sprake. Dat bestond toen nog geheel uit bos en behoorde tot het landgoed Eyckenstein in Maartensdijk, dat door familie Van Boetzelaer werd bewoond. Nadat Mr. Willem Carel baron van Boetzelaer in 1934 was overleden, werd het landgoed in vier delen opgesplitst. De erfgenaam van het zuidelijkste deel (dat bijna tot aan het station reikte) heeft dit deel aan projectontwikkelaars verkocht, waarna er geleidelijk de huidige villawijk is ontstaan.

Schrijf hier uw reactie over deze plaats en win een Hotel Arrangement


Mooie andere plaatsen zijn:


BILTHOVEN Bilthoven dorpen Nederlandse gemeente Utrecht) januari inwoners Geschiedenis Bilthoven De geschiedenis terug augustus spoorlijn Utrecht Amersfoort gebruik genomen kruising Soestdijkseweg station geplaatst Het nieuwe Station genoemd hoewel halfuur lopen omstreeks verschenen eerste villa's gevolg spoorverbinding Bilt en grond relatief goedkoop aantal hierdoor langzaamaan ontstond aangeduid bleek echter verwarring zorgen Mensen bezoek wilden bleken regelmatig trein nemen omgekeerd namen mensen -Station reden besloten wijzigen Tijdens raadsvergadering werden diverse voorgesteld waaronder Biltwijk Leyen Uiteindelijk gekozen Biltsche Duinen stuitte bezwaar Spoorwegen Daarom oktober naamgeving gewijd wederom besproken zoals Leyenhoven Bilthof meerderheid uiteindelijk akkoord raadslid Melchior Van Bilthoven-Noord sprake bestond geheel behoorde landgoed Eyckenstein Maartensdijk familie Boetzelaer bewoond Nadat Willem Carel baron overleden delen opgesplitst erfgenaam zuidelijkste bijna reikte) heeft projectontwikkelaars verkocht waarna geleidelijk huidige villawijk ontstaan