Toerisme in SELLINGEN, ontdek hieronder de mogelijkheden van Toerisme in SELLINGEN.

Sellingen, informatie over Sellingen


Sellingen (Gronings: Zèlng) is een dorp in de gemeente Vlagtwedde in de streek Westerwolde aan de Ruiten Aa. Per 2 februari 2005 had dit in de provincie Groningen gelegen dorp 2457 inwoners en een grondoppervlak 9,95 ha. Sellingen is een esdorp en het heeft dan ook voor deze dorpen zo kenmerkende brink. Sellingen is in de Middeleeuwen ontstaan. Voor de reformatie had het een eigen kerspel die de marken Sellingen, Laude en Ter Haar omvatte. De Nederlands Hervormde kerk is waarschijnlijk in de 14e eeuw gebouwd.Landschap van Sellingen
Het Sellingerveld, vroeger de heidevelden van de marke Sellingen, is in de jaren dertig ontgonnen in het kader van de werkverschaffing. Deze zijn omgezet in landbouwgrond en bossen die in beheer zijn gekomen bij Staatsbosbeheer en het bosgebied Sellinger Bossen vormen, zo'n 600 ha groot. Een gedeelte van de bossen wordt tegenwoordig gebruikt voor waterwinning. De Ruiten Aa is in de jaren zestig gekanaliseerd, maar in de jaren negentig hermeanderd in het kader van natuurontwikkeling. Bij deze nieuw aangelegde meanders is ook het kunstwerk het Theater van de natuur dat op een kunstmatige heuvel staat. Op de treden van de trap er naar toe staan gedichten van onder andere Kees Stip die hier gewoond heeft. Op de grens tussen de bossen en de landen rond de Ruiten Aa staat ook het bezoekerscentrum de Noordmee waar tevens de VVV en een theehuis in zijn gevestigd. Ook aan de zuidoostzijde van Sellingen heeft het Staatsbosbeheer gebieden rond de Vennekampen en de Holle Beetse in handen.


Economie en voorzieningen in Sellingen
De landbouw in de omgeving van Sellingen bestaat grotendeels uit akkerbouw en wat veeteelt. De recreatie sector omvat verschillende campings en een bungalowpark. Voor de recreatie en toerisme liggen er in de omgeving diverse vrijliggende fietspaden. Door de bosgebieden en de natuurgebieden van Staatsbosbeheer zijn diverse wandelroutes te vinden die met behulp van houten paaltjes met gekleurde koppen uitgezet. Ook lopen de bewegwijzerde fietsroutes de Ruiten Aa-route en de United Countries Tour langs Sellingen.


Er is in Sellingen horeca aanwezig en er zijn enkele winkels waaronder een supermarkt. In Sellingen is het gemeentehuis van de gemeente Vlagtwedde gevestigd. In Sellingen is een peuterspeelzaal, genaamd Lutke beudels, aanwezig. Er zijn twee basisscholen: De openbare school Op d` Esch en Het Gebint van christelijke signatuur. Voor vervolgonderwijs is Sellingen aangewezen op omliggende dorpen als Ter Apel, Musselkanaal en Stadskanaal. In Sellingen is een verwarmd openluchtzwembad dat de naam De Barkhoorn draagt. Sellingen heeft een tennisclub, een gymnastiekvereniging genaamd Sport Staalt Spieren, een volleybalvereniging en een voetbalvereniging.

Op 12 mei 1972 werd in Sellingen het drinkwaterpompstation “Ir. A. Polstra” geopend. Dit pompstation voorziet in de drinkwatervoorziening van een deel van zuidoost Groningen. Het pompstation is vernoemd naar ir. A. Polstra als dank voor zijn verdiensten als directeur van de Waprog. De openingshandeling is verricht door de toenmalige burgemeester van de Gemeente Vlagtwedde mr. G. Loopstra.

Verbindingen met Sellingen
Ten oosten van Sellingen loopt het Ruiten Aakanaal, waarin zich ter hoogte van Sellingen de Sellinger sluis bevindt. Door Sellingen loopt de provinciale weg 976. Tussen 1919 en 1948 liep de stoomtramlijn van OG door Sellingen die van Winschoten naar Ter Apel ging.

Schrijf hier uw reactie over deze plaats en win een Hotel Arrangement


Mooie andere plaatsen zijn:


SELLINGEN Sellingen Zèlng) gemeente Vlagtwedde streek Westerwolde Ruiten februari provincie Groningen gelegen inwoners grondoppervlak esdorp heeft dorpen kenmerkende brink Middeleeuwen ontstaan reformatie eigen kerspel marken Laude omvatte Nederlands Hervormde waarschijnlijk gebouwd Landschap Sellingen Het Sellingerveld vroeger heidevelden marke jaren dertig ontgonnen kader werkverschaffing omgezet landbouwgrond bossen beheer gekomen Staatsbosbeheer bosgebied Sellinger Bossen vormen groot gedeelte wordt tegenwoordig gebruikt waterwinning zestig gekanaliseerd negentig hermeanderd natuurontwikkeling nieuw aangelegde meanders kunstwerk Theater natuur kunstmatige heuvel staat treden staan gedichten onder andere gewoond grens tussen landen bezoekerscentrum Noordmee tevens theehuis gevestigd zuidoostzijde gebieden Vennekampen Holle Beetse handen Economie voorzieningen Sellingen De landbouw omgeving bestaat grotendeels akkerbouw veeteelt recreatie sector omvat verschillende campings bungalowpark toerisme liggen diverse vrijliggende fietspaden bosgebieden natuurgebieden wandelroutes vinden behulp houten paaltjes gekleurde koppen uitgezet lopen bewegwijzerde fietsroutes Aa-route United Countries langs Sellingen Er horeca aanwezig enkele winkels waaronder supermarkt gemeentehuis peuterspeelzaal genaamd Lutke beudels basisscholen openbare school Gebint christelijke signatuur vervolgonderwijs aangewezen omliggende Musselkanaal Stadskanaal verwarmd openluchtzwembad Barkhoorn draagt tennisclub gymnastiekvereniging Sport Staalt Spieren volleybalvereniging voetbalvereniging Op drinkwaterpompstation Polstra” geopend pompstation voorziet drinkwatervoorziening zuidoost vernoemd Polstra verdiensten directeur Waprog openingshandeling verricht toenmalige burgemeester Gemeente Loopstra Verbindingen Sellingen Ten oosten loopt Aakanaal waarin hoogte sluis bevindt provinciale Tussen stoomtramlijn Winschoten Apel ging