Toerisme in MEERSSEN, ontdek hieronder de mogelijkheden van Toerisme in MEERSSEN.

Meerssen, Informatie over Meerssen


Meerssen (Limburgs: Meersje) is een dorp in het heuvelland van de Nederlandse provincie Limburg met ongeveer 5840 inwoners. Meerssen is sinds 1 januari 1982 de hoofdplaats van de toen gevormde gelijknamige fusiegemeente Meerssen. Samen met Bunde en Rothem vormt de plaats een dichtbevolkt gebied ten noorden van de provinciehoofdstad Maastricht.De ligging van Meerssen
Meerssen is gelegen op de grens van het Maasdal en het Geuldal aan de rivier de Geul op ongeveer 50 meter boven NAP. Eveneens kruisen bij Meerssen de snelwegen A2 en A79. Dit geeft aan dat Meerssen een gunstig gelegen plaats is en Meerssen wordt dan ook vaak door toeristen gebruikt als uitvalsbasis naar het Geuldal. Eveneens zorgt de gunstige ligging er voor dat er veel forensen wonen die werken in Maastricht, Parkstad of Sittard.


De geschiedenis van Meerssen

Meerssen in de Romeinse tijd
In de Romeinse tijd werd het gebied rond Meerssen reeds bewoond. Met name in Maastricht was er al sprake van een Romeinse nederzeting. In Meerssen vestigden in die tijd de eerste bewoners zich aan de oever van de Geul. In die tijd was het gebied nog zeer drassig en hierdoor kreeg Meerssen de naam Marsna of ook wel Marsana of Marna, wat zoiets betekende als moeras.


Meerssen in de Frankische tijd
In later tijden werd Meerssen een soort buitenverblijf van verschillende Frankische vorsten als bijvoorbeeld Karel de Grote en werd Meerssen steeds belangrijker. Het lag immers niet ver van het centrum van het Frankische Rijk dat Aken als hoofdstad had. Meerssen was daarom ook de plek waar in 870 het verdrag van Meerssen werd getekend. Na de dood van Lotharius II werd toen Neder-Lotharingen verdeeld tussen het West-Frankische en het Oost-Frankische Rijk.


Meerssen in de middeleeuwen
Omstreeks het midden van de 10e eeuw was het allodium Meerssen eigendom van koningin Gerberga, dochter van keizer Hendrik I en echtgenote van Lodewijk van Overzee, koning van Frankrijk. In 968 schonk Gerberga haar bezittingen, inclusief kapel en daaraan verbonden kapittel aan de benedictijner abdij van Sint-Remigius te Reims.

Pelgrimsoord in Meerssen
In 1222 vond in de kloosterkapel te Meerssen het 'bloedwonder' plaats als gevolg waarvan een pelgrimage ontstond ter ere van het H. Sacrament. Die pelgrimage maakte opgang toen in 1465 het H. Sacrament gered werd uit de vlammen door een passerende boerenknecht. De kerk in Meerssen viel dat jaar ten prooi aan de vlammen door toedoen van 'soldeniers' van de heer van Borgharen, die betrokken waren in de strijd van Luikenaars tegen Brabant. De toevloed van pelgrims noopten de benedictijnen van Reims tot het bouwen van een grotere kerk. De thans nog bestaande gotische kerk werd in de 14e eeuw gebouwd naar ontwerp van onbekende Franse bouwmeesters. Meerssen is tot heden pelgrimsoord gebleven.


Bijzonderheden van Meerssen
Oudere benamingen van Meerssen zijn Marsna, Marsanam en Mersenam. De Familie Regout heeft jaren lang in Meerssen gewoond en haar fabriek geleid. Het huis is nog steeds in Meerssen te bewonderen. Het is gelegen op het industrieterrein Weert te Meerssen.


Bezienswaardig in Meerssen
De Basiliek van het H. Sacrament, in haar huidige vorm daterend uit de 14e eeuw, is een pronkstuk van de Maasgotiek in Meerssen. In deze kerk bevindt zich een 12 meter hoge sacramentstoren, ter herinnering aan de wonderen, die hier plaatsgevonden zouden hebben.

 

Schrijf hier uw reactie over deze plaats en win een Hotel Arrangement


Mooie andere plaatsen zijn:


MEERSSEN Meerssen Meersje) heuvelland Nederlandse provincie Limburg ongeveer inwoners sinds januari hoofdplaats gevormde gelijknamige fusiegemeente Samen Bunde Rothem vormt plaats dichtbevolkt gebied noorden provinciehoofdstad Maastricht De ligging Meerssen Meerssen gelegen grens Maasdal Geuldal rivier meter boven Eveneens kruisen snelwegen geeft gunstig wordt toeristen gebruikt uitvalsbasis zorgt gunstige forensen wonen werken Maastricht Parkstad Sittard De geschiedenis Meerssen Meerssen Romeinse tijd In reeds bewoond sprake nederzeting vestigden eerste bewoners oever drassig hierdoor kreeg Marsna Marsana Marna zoiets betekende moeras Meerssen Frankische later tijden soort buitenverblijf verschillende vorsten bijvoorbeeld Karel Grote steeds belangrijker immers centrum hoofdstad daarom verdrag getekend Lotharius Neder-Lotharingen verdeeld tussen West-Frankische Oost-Frankische Rijk Meerssen middeleeuwen Omstreeks midden allodium eigendom koningin Gerberga dochter keizer Hendrik echtgenote Lodewijk Overzee koning Frankrijk schonk bezittingen inclusief kapel daaraan verbonden kapittel benedictijner abdij Sint-Remigius Reims Pelgrimsoord Meerssen In kloosterkapel gevolg waarvan pelgrimage ontstond Sacrament maakte opgang gered vlammen passerende boerenknecht prooi toedoen Borgharen betrokken waren strijd Luikenaars tegen Brabant toevloed pelgrims noopten benedictijnen Reims bouwen grotere thans bestaande gotische gebouwd ontwerp onbekende Franse bouwmeesters heden pelgrimsoord gebleven Bijzonderheden Meerssen Oudere benamingen Marsanam Mersenam Familie Regout heeft jaren gewoond fabriek geleid bewonderen industrieterrein Weert Meerssen De Basiliek huidige daterend pronkstuk Maasgotiek bevindt sacramentstoren herinnering wonderen plaatsgevonden zouden hebben