Toerisme in warmenhuizen, ontdek hieronder de mogelijkheden van Toerisme in warmenhuizen.

Toeristen Warmenhuizen, Toerisme Warmenhuizen


Toerisme in Warmenhuizen, u vindt hier alles over toerisme, recreatie of uw dagje uit in Warmenhuizen. Alle toeristische attracties en toeristische bezienswaardigheden in Warmenhuizen handig bij elkaar. Toerisme in Warmenhuizen, Warmenhuizen Toerisme.Warmenhuizen is een dorp in de gemeente Harenkarspel, in de provincie Noord-Holland. Warmenhuizen is van oorsprong een echt agrarisch dorp, na 1970 kwam er veel nieuwbouw waar vooral forensen wonen. Warmenhuizen was tot 1990 een zelfstandige gemeente. Warmenhuizen kende in 2005 ongeveer 5608 inwoners.

Geschiedenis van Warmenhuizen
Warmenhuizen is in 745 gesticht door Radboud II met de aanleg van de eerste terpen. Tot 1254 is het van de Graven van Holland. Daarna komt het met Harenkarspel in 1256 in bezit van de Heren van Egmont. Lamoraal van Egmont was de laatste graaf die het in bezit had. Na zijn onthoofding in 1568 ging het in 1576 naar zijn weduwe Sabina van Beieren-Sponheim en zij gaf het weer door aan haar zoon Filips. Toen deze de zijde van de Spanjaarden koos, werden hem zijn Hollandse goederen afgenomen. Echter na diens dood in 1590 kreeg Lamoraal van Egmont II in 1593 de goederen weer terug op voorwaarde dat hij zich in Frankrijk vestigde. Hij komt evenwel in ernstige geldproblemen en zijn goederen worden verkocht aan de Staten van Holland. Die verkopen in 1607 de 'Hoge Heerlijkheid Warmenhuizen, Schoorldam en Krabbendam' voor 10.050.- gulden weer aan heren Gybels en Van der Elburch.


Bouwwerken in Warmenhuizen
De basis voor de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen werd gelegd in de 13e eeuw. Dit is goed te zien aan de westgevel, omdat die opgetrokken is uit zogeheten kloostermoppen. Tegen deze westmuur is de huidige toren gebouwd, waarschijnlijk gedateerd uit de 14e eeuw. In de loop der eeuwen zijn zowel het schip in 1500 als de toren diverse malen uitgebreid. De klok in de toren is afkomstig uit de in 1779 toren van Schoorl. In de kerk worden naast kerkdiensten ook exposities en concerten gehouden.


Ook heeft Warmenhuizen een rooms-katholiek kerk, de Ursulakerk die in 1872 gebouwd werd in neoromaanse stijl door architect Theo Asseler. Verder kent Warmenhuizen nog een oude herberg, de Moriaan, met een eerste vermelding in 1572. Het is thans een restaurant.

Sport in Warmenhuizen
Warmenhuizen is regionaal en landelijk bekend vanwege de vele sporters. Onder anderen Steven Rooks, winnaar van de bolletjestrui in de Tour de France van 1988, woonde destijds in Warmenhuizen.


Carnaval in Warmenhuizen
Door de geografische van Warmenhuizen ligging wordt carnaval hier in mindere mate gevierd dan in zuidelijker gelegen provincies. Desondanks heeft Warmenhuizen toch een andere naam in de carnavalstijd, namelijk de Bessenburcht. Alle carnavalsactiviteiten staan onder de leiding van de groep De Bessenpappers.
Lees wat anderen zeggen over WARMENHUIZEN

  • DIDI

    08-05-10 - 10:12
    SUPER COOLE WEBSITE

.. [ Bekijk alles ] ..

Schrijf hier uw reactie over deze plaats en win een Hotel Arrangement


Mooie andere plaatsen zijn:


WARMENHUIZEN Toerisme Warmenhuizen vindt alles toerisme recreatie dagje toeristische attracties bezienswaardigheden handig elkaar in Warmenhuizen Warmenhuizen Toerisme Warmenhuizen gemeente Harenkarspel provincie Noord-Holland oorsprong agrarisch nieuwbouw vooral forensen wonen zelfstandige kende ongeveer inwoners Geschiedenis Warmenhuizen Warmenhuizen gesticht Radboud aanleg eerste terpen Graven Holland Daarna bezit Heren Egmont Lamoraal laatste graaf onthoofding weduwe Sabina Beieren-Sponheim Filips zijde Spanjaarden werden Hollandse goederen afgenomen Echter diens kreeg terug voorwaarde Frankrijk vestigde evenwel ernstige geldproblemen worden verkocht Staten verkopen Heerlijkheid Schoorldam Krabbendam' gulden heren Gybels Elburch Bouwwerken Warmenhuizen De basis Ursulakerk gelegd westgevel omdat opgetrokken zogeheten kloostermoppen Tegen westmuur huidige toren gebouwd waarschijnlijk gedateerd eeuwen zowel schip diverse malen uitgebreid afkomstig Schoorl naast kerkdiensten exposities concerten gehouden Ook heeft rooms-katholiek neoromaanse stijl architect Asseler Verder herberg Moriaan vermelding thans restaurant Sport regionaal landelijk bekend vanwege sporters Onder anderen Steven Rooks winnaar bolletjestrui France woonde destijds Warmenhuizen Carnaval Warmenhuizen Door geografische van Warmenhuizen ligging wordt carnaval mindere gevierd zuidelijker gelegen provincies Desondanks andere carnavalstijd namelijk Bessenburcht carnavalsactiviteiten staan onder leiding groep Bessenpappers